Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Стартъп асоциацията иска правителството най-сетне да подкрепи технологичния бизнес

„В много ситуации за иновативните и технологичните компании в крайна сметка нищо не се прави", посочват от Българската стартъп асоциация

Стартъп асоциацията иска правителството най-сетне да подкрепи технологичния бизнес

Снимка: Pixabay

Българската стартъп асоциация (BESCO) изпрати предложения до премиера Бойко Борисов как може да се помогне на бизнеса, занимаващ се с иновации и технологии. Това разкри във видео, публикувано във Facebook страницата на общността, главният изпълнителен директор на BESCO Добромир Иванов.

„Провокирани сме да сме тук от неговото обръщение отпреди няколко дни, в което той призова бизнеса да го подкрепи“, посочва Иванов, визирайки премиера. „В същото обръщение той обясни за всички неща, които прави – за магистралите и пътищата, но това, което на нас ни е проблем, е, че всъщност в много ситуации за иновативните и технологичните компании в крайна сметка нищо не се прави“.

Още по темата

По думите на Добромир Иванов BESCO и компаниите, които са част от асоциацията, са подготвили десетки конкретни предложения, за „да се направи нещо, което бизнесът наистина да оцени като полезно“.

Сред изброените в страницата на организацията предложения попадат реализирането на електронното правителство и всичко свързано с него, приемането на Закон за личния фалит, гарантирането, че максималният осигурителен доход няма да бъде вдиган в рамките на управлението на това правителство, както и въвеждането на Startup Visa. Последното би гарантирало по-лесното наемане на хора от други държави и привличане на повече висококвалифицирани кадри.

„Искаме достъп до капитали и изобщо да се развива капиталовият пазар в страната. Искаме законопроектите, по които работихме в последните 3 години да се реализират“, категоричен е Иванов.

Едно от предложенията на BESCO е за ясно регламентиране на работата от вкъщи – въпрос, който стана особено належащ и актуален по време на пандемията от новия коронавирус, която принуди много компании от различни сектори да изпратят служителите си да работят от домовете си, за да се сведе до минимум разпространението на Covid-19.

От BESCO предлагат и приемането на законопроекта за създаване на специално дружество за стартъпи и иновативни компании (Договорното акционерно дружество), както и реформа в пенсионно-осигурителната система, чрез която пенсионните фондове да могат да инвестират по 5 на сто от своя капитал във фондове за рисков капитал.

„Причината да се обърнем към премиера е, че по една или друга причина държавата се е организирала така, че всичките работни групи, всичките заместник-министри, министри и срещи с експерти в крайна сметка опират до това, че всички чакат премиерът да каже нещо“, коментира Иванов. „За вече две години и половина сме имали толкова много срещи, в които толкова много хора ни обясняват колко им е приоритетно да работят с нас и колко им е важно, обаче резултатите ги няма“, посочи той.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Защо подовите климатици са все по-популярни?